BREDA – Tijdens de voorbereidingen voor de herontwikkeling van de voormalige Casino-bioscoop naar Foodhall Breda aan de Reigerstraat in Breda kwam een decennia-oud achtergronddoek tevoorschijn. Maandag werd het doek, met een illustratie aan beide zijden, onthuld in het Chassé Theater. Het gigantische doek van tien bij  vijf meter is aan beide zijden beschilderd door de 20e-eeuwse kunstenaar Jaap van Dam en verkeert in een relatief goede staat. Het hing jarenlang onopgemerkt in de toren van de oude bioscoop. Het was daarmee een cadeautje voor ontwikkelaars door Maas-Jacobs, Bibitor en B2RE.

“Toen we omhoog keken in de toren zagen we wel iets hangen, maar we wisten niet precies wat het was. Daarom is het echt heel bijzonder om hier nu te staan met iets unieks voor Breda, voor Nederland”, vertelde Kris Maas trots.    Dit soort doeken, die vaker gebruikt werden in filmzalen, dienden als decorstuk. Wellicht werd dit doek gebruikt als ‘pauzedoek’. De eigenaren én de gemeente hopen dat na deze onthulling mensen zich melden met meer informatie.   Het Bredase doek is redelijk uniek. Veel exemplaren zijn er nooit meer teruggevonden; na gebruik werden vele doeken gewoon weggegooid. Dit doek van Jaap van Dam is goed bewaard gebleven.

Open monumentendag
Maandag werd bekendgemaakt dat het doek voorlopig slechts tijdens Open Monumentendag op 9 september te bezichtigen is in de Grote Zaal van het Chassé Theater. Wat er daarna met het doek gaat gebeuren is nog onduidelijk. “We hopen dat het een mooie plek kan vinden”, vertelt Kris Maas. “Het zou zonde zijn als het in een depot belandt.”

De twee schilderingen op het doek zijn een zeer kleurrijk fantasielandschap en een Art Deco-interieur. “Al snel werd duidelijk dat het Art Deco-interieur de foyer van het beroemde theater Tuschinski in Amsterdam betrof”, meldde de gemeente vorige week. De felle kleuren en lijnvoering van het landschap aan de andere zijde lijken te zijn geïnspireerd op eerdere kunststijlen zoals Jugendstil en Symbolisme. “Voorlopig wordt ervan uitgegaan dat het decorstuk afkomstig is uit het Interbellum.”

Bron: Breda vandaag (Foto: Wijnand Nijs)